Et bjerg på heden?

12. oktober 2020 0 Af admin

Der er mange ting, man med rette kan forvente at møde, når man bevæger sig rundt på de jyske heder. Lyng, tjek. Får, tjek. Fladt land så langt øjet rækker, tjek. Et 17 meter højt bjerg af sand….øh, nej?

Stoltenbjerg

Overraskende, men ikke desto mindre virkelighed. På Randbøl hede nær Billund, finder man Stoltenbjerg – en sandklit af imponerende 88 m over havet. Efter istiden havde vi en masse sand til at ligge og flyde – det blev ikke fejet ind under gulvtæppet, men vestenvinden bar det østpå, indtil det landede i det fugtige område på det, der senere blev kendt som Randbøl Hede. Det er den korte forklaring – man kan sikkert finde en meget længere og mere uddybende et sted, men overordnet set, giver det mening for mig.

Den jyske savanne
Fårene står der endnu og glor…”

En regnfuld septemberdag var vi på tur til Randbøl Hede. Området viste sig at være en guldgrube af forskellige oplevelser og oversete perler. Vi startede ved Kirstinelyst – et virkelig fint center med udstilling, madpakkehus, sheltere, bålpladser og (altid væsentligt) toiletter. Et godt sted at begynde – hvor man også finder starten på flere afmærkede vandreruter.

Der ligger brænde til fri afbenyttelse ved shelterne

Vi tændte bålet, pakkede den store brunch ud, og således var dagen skudt godt igang!

Der er et link til Kirstinelyst her: https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturskoler/syddanmark/naturrum-kirstinelyst/

Syvårssøerne
Stoltenbjerg

Det er et område med masser af historie og historier. Der er stikord som kartoffeltyskere, De rygende bjerge, røser, flyverskjul, maskingeværreder og Syvårssøerne.

Kort fortalt, så var her hede. Danmark klokkede (som sædvanligt?) i det på krigsfronten, og kloge folk kom på ideen om, at “hvad udad tabes, skal indad vindes”. Nu skulle heden opdyrkes fordi vi havde tabt store landområder. Der blev vedtaget en kongelig forordning, som skulle lokke tyske arbejdere til heden, mod løfter om ejendom, jord, dyr, udstyr, skattefrihed og fritagelse for militærtjeneste. Det var dog så som så med indfrielse af løfterne, og opdyrkningen af heden skulle vise sig at være langt sværere end antaget, så det blev ikke rigtig nogen succes.

Op ad Randbøl hede ligger Frederikshåb plantage. Faktisk en kedsommelig nåletræsplantage, som da også i folkemunde gik under navnet Frederikshåbløs Plantage. Men den gemmer dog på et par hemmeligheder: flere steder kan man finde rester fra 2. Verdenskrig, hvor tyskerne havde anlagt en jagerflyveplads på heden og i plantagen kan man stadig se flyverskjul og bunkers fra dengang.

Der er gode motiver alle steder – også i regnvejr

Men plantagens glansnummer må bestemt være Syvårssøerne. Et vådområde, hvor der somme tider er søer og somme tider ikke. Hele magien hænger sammen med nedbør og undergrundsforhold, og betyder, at området konstant skifter karakter. Det er virkelig, virkelig smukt, og der er flere afmærkede vandreture i plantagen.

Syvårssøerne

Er det en overset perle? Tjah… jeg har boet virkelig mange år i Jylland, og aldrig besøgt området, så det tænker jeg nok, det kan kvalificere sig som. I hvert fald er der rigelig plads til flere besøgende – så hvis du får lyst til en fantastisk naturoplevelse, så kom endelig afsted!

Var det interessant? Så send det meget gerne videre ud i verden...
Facebooktwitterredditpinterestmail