Er der lys i Mørke?
En forårsdag i et stadig Corona-ramt Danmark anno 2021 er vi på farten. 13 oplevelseshungrende familiemedlemmer i alderen 18 til 87 år. Med base i et sommerhus nær Ebeltoft, udforsker vi det sydlige Djursland, Som altid er der meget mere at opleve end det åbenlyse. Fregatten, de gamle brostensgader, slotsruinen, bjergene og de smukke, smukke udsigter, der dukker op bag hvert et sving af de snoede veje – bevares… det er så fint det hele. Men der gemmer sig altså også skjulte og oversete perler herude.😊
For eksempel er her en – ta da – rundkirke! Og nej – selv om der er ruteflyvning fra Århus til Rønne, har vi ikke lige skiftet lokation til solskinsøen. Den er god nok. Her ligger virkelig en rundkirke, og det er Jyllands eneste. Den er bygget i 1200-tallet – og dominerer fuldstændig den lille by Thorsager. Under en renovering fandt man rester af et vikingeoffersted under gulvet – hvis der skal være lidt logik i forhold til bynavnet har det nok været Thor, der her fik sin del af menneskelig tilbedelse. Indtil han blev sparket af pinden, og erstattet med en kristen kirke altså. Der kan man tale om en magtdemonstration!
Videre gik det til stedet, som blev så kendt i DR-dokumentaren “Lys i Mørke” som løb over skærmen for et par år siden, og som stadig egner sig fint som nogle timers slow-tv en dag, hvor man lige er i det humør. Søren Ryges rolige og underfundige stemme guider os gennem dramaet omkring den lille by Mørke i Syddjurs.
Ved første øjekast en ubetydelig lille stationsby, som dog har fået lidt liv igen med letbanens indtog hen over Djursland. Men hvilket drama, der dog har udspillet sig blandt beboerne her. Lise Nørgaard kunne ikke have udtænkt intrigerne og plottene bedre da byen får 4,5 mio kr. til egnsudvikling og skal blive enige om, hvad i alverden de skal bruges til. Der er tilflytterne, de unge fra Århus med konsulentjob og fine ord som “stakeholderanalyse” (som udtales så langsomt og tydeligt af Søren Ryge, at man skulle tro det var en smitsom sygdom på linje med ebola). De optimerer og samskaber og har visioner om udviklingen i Mørke. Det ældre ægtepar, der bor overfor stationen, vil egentlig bare gerne beholde det hjørne, de har tilplantet med thuja og pyntet med bænk og havenisser. Men de unge og smarte vil både have fyrtårn der lyser i Mørke og kulturhus, og gennem 6 afsnit udfolder dramaet sig. Det er fremragende underholdning og mange klassiske temaer om godt og ondt, ungt og gammelt, fornyende og bevarende rulles ud.
Noget er de jo så blevet enige om, for vi kunne indtage den medbragte kaffe ved det lille torv ved bænken, med udsigt til fyrtårnet og letbanen. Et bryghus med udmærket øl, en frisør og en Kirkens Korshær Genbrug udgjorde kernen af handelslivet i Mørke centrum så vidt vi kunne vurdere.
Og så var der jo lige troldene. For i og omkring Mørke finder man ikke mindre end 2 af Thomas Dambos trolde. Den ene blev tilovers på en tidligere North Side festival, og efterfølgende flyttet til Mørke for nogen af de der egnsudviklingsmidler, I ved…
Og så den helt store perle efter min mening. Trolden Sigurd, som drøner ned ad bakken i udkanten af byen med et grin som en flækket træsko oven på en udrangeret rød bil.
Mon ikke han tænker “så var der alligevel lys i Mørke…og rundkirker i Jylland” I hvert fald er det bestemt en omvej værd, som de siger i Michelin-guiden, hvis du en dag skulle befinde dig et sted mellem Randers og Rønde.
Var det interessant? Så send det meget gerne videre ud i verden...